Voor 12.00 besteld, morgen afhalen!
        

    Voor 12.00 besteld, morgen afhalen!
Voor 12.00 besteld, morgen afhalen!

 

 

 

Meteenbellenengrasbestellen

Graszoden leggen

Zelf doen of laten doen?

Zelf graszoden leggen is goed te doen! Het is wel belangrijk een aantal stappen goed te volgen. Hieronder kunt u deze stappen bekijken. Ellermann graszoden kan het leggen ook voor u doen. Voor een prijsopgave van graszoden inclusief bezorging en leggen kunt u het beste telefonisch contact opnemen. Wanneer wij weten hoeveel m2 er waar nodig is kunnen wij u een gepaste offerte geven. Ook over een datum kunnen we dan afspraken maken. Belt u hierover met: 0591-224182

Hoe moet je graszoden leggen?

De opgerolde zoden

ellermanngraszodenbewaren
Net als elke andere plant heeft ook uw rol graszode wat zorg nodig. Eenmaal opgerold kunnen ze maximaal 24 uur zo blijven liggen. Zorg ervoor dat u ze op een schaduwrijk plekje neerlegt. De felle zon is zeker af te raden. Lukt het niet om de zoden binnen een dag uit te leggen op uw nieuwe veld? Rol ze dan uit en besproei ze met water. Dan kunt u later weer verder gaan met leggen. Moet u een groot oppervlakte voorzien? Wellicht kunt u uw gras dan in delen halen of overweeg uw veld door ons te laten leggen.

Uw veld voorbereiden

ellermanngraszodengrondvoorbereiden
Wanneer u over een oud grasveld heen wilt leggen zult u dit veld eerst moeten omfrezen. Dit kan het beste met een freesmachine. U kunt kiezen de oude zoden te verwijderen of deze goed onder te spitten. Bijv met een zodesnijder zoals op de foto hierboven. Daarnaast moet de aarde goed losgemaakt worden. Uw ondergrond moet voldoende vocht en voedingsstoffen bevatten, maar hij mag niet te nat mag zijn. U kunt eventueel compost of tuinaarde (geen snelwerkende kunstmeststof) door de bovenste laag van de aarde heen mengen. Laat het toepassen van kalk dan even achterwege. Mest en kalk gaan niet goed samen.

Egaliseren

ellermanngraszodenegaliseren
Voor u gaat leggen moet de aarde eerst worden uitgevlakt en aangestampd. Egaliseren kunt u doen met een hark waarbij u de putten en kuilen allemaal met aarde opvult. U kunt ook met een plank of balk uw veld afrijen. Let op dat u ook voldoende aandrukt want anders krijgt u later door inklinken toch nog kuilen. Het aanstampen kan met een kleine houten plaat, voetje voor voetje stampen of met een roller. Eenmaal goed geegaliseerd en aangestampd harkt u de bovenste laag weer heel lichtjes los.

De zoden leggen

ellermanngraszodenleggeninverband
U legt uw zoden strak tegen elkaar aan op uw veld. Daarbij werkt u in verband. Dit geeft het meest stevige resultaat. Wanneer er een aantal zoden liggen rolt u ze nog eens goed na door er bijvoorbeeld met een roller overheen te gaan of er met de achterkant van een schop op te kloppen. Dit verbetert de aanhechting van uw zoden. Daarna gaat u door met het volgende stuk tot uw veld helemaal klaar heeft.

Water geven!

ellermanngraszodenwatergevensproeien
Uw gras snakt naar water! Geef het meteen na het leggen een goede sproeibeurt. Het mag goed nat zijn. Het geeft niets als dit midden op de dag is. Als het warm weer is heeft uw gras de komende weken een aantal malen per dag water nodig! Dit is echt van groot belang voor het aanzetten van uw mooie nieuwe gazon. Het uitdrogingsgevaar is na zo'n maand tot anderhalve maand geweken. Vanaf dat moment kunt u overstappen op 1x per week in de avond te sproeien.

Maaien en belasten van uw gras

ellermanngraszodenmaaienenbelasten
De eerste anderhalve maand is het aanhechtingsproces is nog druk bezig! Pas als de zoden goed hebben aangehecht kunt het gras gaan belopen/bespelen.
Na een week zult u voor het eerst moeten maaien. Maai op zo'n 3 of 4cm hoog en met een scherp maaiblad. Zorg ervoor dat u het gemaaide gras er voorzichtig af harkt of dat u maait met een opvangbak. Wanneer u het gemaaide gras laat liggen slipt uw gazon dicht en krijgt het overige gras te weinig kans om goed te groeien. Houd dit wekelijks vol tijdens het warme 'groei-seizoen'. U krijgt dan het mooiste resultaat!

Uw gras mooi houden met bemesting en kalk

ellermanngraszodengrasbemesten
Nadat u het gras gelegd heeft laat u het eerst 4 weken met rust. Behalve water geeft u het gras niets. Pas na 4 weken kunt u beginnen met een eerste behandeling NPK. Deze meststof kunt u ook bij ons kopen. Wilt u meer weten over het toepassen van NPK, kalk en onze geweldig Gazon Boost. Lees dan verder op onze pagina met meer informatie. Tot ziens bij Ellermann Graszoden!

 

 

<>