Contact
Klarna iDEAL PayPal PayPal American Express American Express American Express Visa American Express Mastercard Klarna Klarna Giropay Giropay
Klarna iDEAL PayPal PayPal American Express American Express American Express Visa American Express Mastercard Klarna Klarna Giropay Giropay

Veelgestelde Vragen

Hier vindt u relevante informatie en antwoorden op al uw grasvragen!

Wij doen er alles aan om u de best mogelijke service te bieden. Om deze reden wordt deze pagina voortdurend uitgebreid en verder ontwikkeld. Neem contact met ons op als u vragen, suggesties of een verzoek heeft.

Wanneer is de beste tijd van het jaar om graszoden te leggen?

Graszoden leggen kan het hele jaar door. De beste resultaten behaal je echter in het voorjaar.
Het is belangrijk dat de wortelgroei minimaal twee weken verzekerd kan zijn, afhankelijk van het weer en de temperatuur.

  • > 32°C » Geen effectieve wortelgroei
  • > 25°C » Minimale wortelgroei
  • 10 – 24°C » Optimale klimaat voor leggen
  • < 5°C » Minimale wortelgroei
  • < 0,5°C » Geen effectieve wortelgroei

Wat moet ik doen voordat ik de graszoden kan leggen?

Belangrijke Informatie!

Nadat de rol is gesneden en opgerold, moet deze binnen 24 uur worden gelegd om de kwaliteit te behouden. Het beste is om de pallet of losse zoden in de schaduw te zetten. Mocht u de graszoden niet binnen 24 uur kunnen leggen, dan is het belangrijk om de geleverde zoden volledig uit te rollen en uitgebreid water te geven voordat u ze gaat leggen. Grote hoeveelheden graszoden kunt u het beste in gedeelten laten bezorgen. Dit om uitdroging te voorkomen.

Zorg er dus voor dat uw te leggen terrein voldoende is voorbereid. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Stap 1 - de voorbereiding

Mocht u uw huidige gazon willen vervangen door graszoden, is het verstandig om enkele voorbereidingen te doen. De eenvoudigste manier is om de oude zode er af te schrapen met een speciale graszodensnijder.  Verwijder hierna het snijafval. Daarna moet de bodem gefreesd worden. De grond moet worden losgemaakt en dient vochtig en voedingsrijk te zijn. Doormiddel van een grondmonster zou u dit kunnen laten controleren. Voor een voedingsrijke bodem adviseren wij om de grond te mengen met tuinaarde of compost. Dit moet goed door elkaar gemengd worden.

Stap 2 - Grondbewerking

Voordat u gaat beginnen met het aanleggen van uw gazon, moet de ondergrond goed worden geëgaliseerd en verdicht. Egaliseren kunt u doen met een hark. De grond moet goed worden aangedrukt anders krijgt u later oneffenheden door de voetstappen, wanneer u over het gazon loopt. Het aandrukken kan ook met een tuinroller of door met uw voeten te stampen (voetje voor voetje). Wanneer de ondergrond voldoende is geëgaliseerd en verdicht, dient u de toplaag (ca. 0,5-1 cm) met een hark iets los te maken.

Stap 3 - Graszoden leggen

Vóór het leggen moet een startmeststof worden toegepast.  Deze komt dus onder de zoden. U legt daarna uw zoden strak tegen elkaar aan op uw veld. Daarbij werkt u in verband. Dit geeft het meest stevige resultaat. Wanneer er een aantal zoden liggen rolt u ze nog eens goed na door er bijvoorbeeld met een roller overheen te gaan of er met de achterkant van een schop op te kloppen. Dit verbetert de aanhechting van uw zoden. Daarna gaat u door met het volgende stuk tot uw veld helemaal klaar heeft.

Stap 4 - Water geven

Uw gras snakt naar water! Geef het meteen na het leggen een goede sproeibeurt. Het mag goed nat zijn. Het geeft niets als dit midden op de dag is. Als het warm weer is heeft uw gras de komende weken een aantal malen per dag water nodig! Dit is echt van groot belang voor het aanzetten van uw mooie nieuwe gazon. Het uitdrogingsgevaar is na zo´n maand tot anderhalve maand geweken. Vanaf dat moment kunt u overstappen op 1x per week in de avond te sproeien.

Stap 5 - Voor de eerste keer maaien

In de eerste 6 weken is het groeiproces nog in volle gang. Pas als de net gelegde graszoden goed met de grond zijn verbonden, mag u het gazon belasten. Na ongeveer een week kunt u voor het eerst maaien. Verkort het gazon tot een hoogte van ca. 3-4 cm en zorg dat de messen in uw grasmaaier geslepen zijn. Zorg ervoor dat het grasafval niet op het nog groeiende gazon blijft liggen. Het is het beste om te maaien met een opvangmand. Vanaf nu moet je idealiter minimaal 2 keer per week maaien, dan krijg je op de lange termijn het beste resultaat.

Stap 6 - De zorg

Na de rustfase in de eerste weken, moet u na ongeveer 4 weken voor de 2e keer bemesten. De NPK-meststof is hiervoor het meest geschikt. U kunt deze mest direct bestellen via ons bestelformulier of na telefonisch contact bij ons ter plaatse kopen. Meer informatie over kunstmest vind je hier.

Materiaal verhuur

Alle machines die u nodig heeft voor het voorbereidend werk kunt u bij ons huren. Op deze pagina leest u hier meer over.

Wat kosten graszoden?

Bezoek daarvoor eenvoudig onze online winkel. Daar vindt u alle informatie over prijzen. SHOP

Is er een minimale bestelhoeveelheid?

Nee, wij hanteren geen minimale bestelhoeveelheid. Vanaf 1 m2 bezorgd of afgehaald.

Hoe groot is een grasrol?

Onze rollen zijn op handzaam formaat gesneden, past in een gangbare kruiwagen, en kunnen daarna eenvoudig met de hand naar de gewenste locatie worden gebracht en gelegd.

Afmeting ca. 40 cm x 250 cm = 1 m2
Gewicht 14 kg tot 20 kg per rol (afhankelijk van het weer)
Dikte 1,5 cm tot max. 2,5 cm
Palletmaat Graspallet 120 cm x 100 cm met 60 m2 of Euromaat 120 cm x 80 cm pallet met 54 m2.

Moet ik mijn nieuwe gazon bemesten?

Jazeker! Dat raden wij wel aan. Hieronder leest u daar meer over.

Bemesten voor het leggen van graszoden

Het mooiste resultaat krijgt u wanneer u vóór het leggen begint met een startmeststof. Deze komt dus onder de zoden. Deze starter raden wij ten zeerste aan om de aanzet van uw nieuwe gazon zo optimaal mogelijk te garanderen! Deze meststof heet 'DCM Aanleg gazon'. U kunt deze bij het bestellen van graszoden optioneel toevoegen. U krijgt dan precies de juiste hoeveelheid.

Bemesten van een nieuw aangelegd gazon met 'Gazon Basis' (NPK)

Na het leggen wordt aanbevolen om het gazon 3-4 weken te laten rusten en daarna regelmatig (minimaal 4 keer per jaar) te bemesten. Wij bevelen hiervoor onze 'Gazon Basis' aan. Deze door onszelf samengestelde meststof bevat alle essentiële stoffen voor uw nieuwe gazon! Het zorgt voor een snelle groei, goede beworteling en weerstand tegen hitte en kou. U kunt de behandeling daarna nog een keer of 3 herhalen later in het seizoen. U heeft ongeveer 5 kg meststof nodig per 100 m² gazon.  (LINK)

Uw gras een extra boost geven met onze 'Gazon Boost'

Wat doet deze 'Boost'. Het gras wordt met deze bemesting weer snel mooi groen en fris! Deze boost meststof is door onszelf tot perfectie doorontwikkeld en geeft uw gazon een echte groeispurt. U kunt deze ook toepassen wanneer u het gazon weer even op weg wilt helpen na een droge periode.

Hoe kan ik mijn gras sneller laten groeien?

Daarvoor raden wij toch echt onze gazon boost aan!  Deze meststof is echt en vooral bedoeld om je gazon een extra groeispurt te geven. Voor een gazon van 100m²  heb je ongeveer 5 kg Gazonboost per bemesting nodig. Geef daarnaast op droge dagen elke dag water doormiddel van een sproeier. Ook in de zon is dat geen probleem.  Ons advies is daarnaast minimaal 2x per week te maaien met een vangbak tijdens een groeispurt.

Hoe wordt er geleverd?

Voor de bezorging hebben wij minimaal 2 werkdagen nodig. Uw bestelling wordt door ons eigen transport bij u thuis afgeleverd en daar met een kleine palletwagen gelost. Levering kan ook plaatsvinden door een gespecialiseerd transportbedrijf, die de grasmat met een heftruck aan de rand van het erf neerzet.

Hoeveel rollen graszoden heb ik nodig?

Bereken het oppervlak van uw toekomstige gazon zorgvuldig.

Als de vorm van uw gazon niet rechthoekig of vierkant is, verdeelt u het oppervlak eenvoudig in te berekenen deelgebieden. Bestel ongeveer 5% meer zodat u voldoende zoden heeft om schuine randen, hoeken en rondingen te compenseren. Dit zou voldoende moeten zijn.

Heb ik een grasrand nodig?

Niet perse, uw gras laten grenzen aan een perk kan ook prima. Wilt u wel een grasrand toepassen houd u dan rekening met een hoogte van ongeveer 2 - 3 cm, omdat het gazon nog steeds groeit door verdichting.

Moet ik bij de levering aanwezig zijn?

Nee, met uw aankoop geeft u ons neerzettoestemming. Wij lossen de bestelling ter plaatse, u hoeft daarbij niet aanwezig te zijn, maar het kan wel verstandig zijn om eventuele afwijkingen in volledigheid, kwaliteit of transportschade vast te kunnen stellen. Eventuele transportschade moet onmiddellijk aan ons worden gemeld en met duidelijke foto's worden gedocumenteerd. Een klacht wegens onvoldoende geleverde goederen is achteraf niet meer mogelijk, aangezien wij dit achteraf niet meer kunnen controleren.