Contact
Klarna iDEAL PayPal PayPal American Express American Express American Express Visa American Express Mastercard Klarna Klarna Giropay Giropay Sofort Sofort

Gazon winterklaar maken

winter.jpg

Waarom het gazon winterklaar maken?

Terwijl de meeste mensen in de lente vaak zin hebben om te tuinieren, hebben de meeste mensen in de herfst geen zin om te tuinieren. Toch is de herfst een belangrijk moment om uw gazon onder de loep te nemen. De eerste reden hiervoor is dat bladeren op het gazon ervoor kunnen zorgen dat het gras stikt. Je wilt natuurlijk niet zonder gras komen te zitten in het voorjaar. Daarom is het uiterst belangrijk om de bladeren die in de herfst op uw gazon vallen te verwijderen. De tweede reden om uw gazon winterklaar te maken, is om te voorkomen dat het in de winter te gelig wordt. Het ziet er niet erg helder uit. Ten derde is de winter een tijd waarin mossen gedijen. De meeste mensen willen ze echter niet op hun gazon vinden. Als je je gazon goed voorbereidt, heb je geen last van mossen. Ten slotte beperkt het bemesten van uw gazon de kans op ziekten en/of schimmels in uw tuin en gras.

De 6 stappen naar een winterbestendig gazon

1. Verwijder bladeren en ander vuil. De eerste stap naar een winterbestendig gazon is om het schoon te maken. Vooral aan het einde van de herfst kan uw gazon vol bladeren en takjes liggen. Het is belangrijk om ze te verwijderen. Het is gemakkelijk te doen met een bladblazer. Hierdoor kunt u ook takjes en ander snoeiafval direct verwijderen. Dan is het een kwestie van verzamelen in een opvangzak en weggooien.

2. Een goede eindmaaibeurt. Terwijl het gras in de zomer krachtig groeit, is dit in de winter helemaal niet het geval. In de winter hoef je het gazon niet te maaien. Als u uw gazon winterklaar maakt, is dit aan te raden. Als je eind oktober voor het laatst maait, is het aan te raden om het gras op 4 centimeter hoogte te maaien. Dit is een goede hoogte waarop het gras in het voorjaar verder kan groeien. 4 centimeter is best hoog, maar dat is geen toeval. Als je het gras in de winter wat hoger laat staan, krijgt mos minder kans om te groeien. Dat komt omdat langere wiet meer weerstand biedt.

3. Verwijder mos. Als er in de zomer mos op uw gazon is gaan groeien, kunt u dit het beste in de herfst verwijderen. Een zogenaamde mosontvochtiger is hier zeer geschikt voor, deze is los verkrijgbaar, maar er zijn ook meststoffen die mosontvochtigers bevatten. Zodra je het mos hebt verwijderd, krijgt je wiet meer zuurstof, licht en voedingsstoffen.

4. pH-test van de bodem. Een pH-test van de bodem kan u helpen de pH of zuurgraad van uw gazon te controleren. Dit is belangrijk om te weten. Een te lage zuurgraad kan ervoor zorgen dat het gras minder snel groeit. Dit lijkt misschien onschuldig, maar het is de ideale omstandigheden voor mos om te groeien. Sterker nog, de bodem verzuurt bijna altijd als gevolg van zure regen. Als de pH van uw gazon te laag is, is het strooien van kalk de beste oplossing. Dit verhoogt de pH-waarde. Als de pH te laag is, is het aan te raden om dit in de winterperiode minimaal één of twee keer te doen.

5. Definitieve bevruchting. Herfstbemesting moet in de herfst worden gedaan. Dit geeft uw gazon extra bescherming tegen mos en ziekten. Najaarsbemesting is biologisch en heeft een lager stikstofgehalte. Het is niet goed als het gras nog steeds krachtig groeit als het de winter ingaat. Organische mest heeft het voordeel dat het volledig uit natuurlijke voedingsstoffen bestaat en veel langer werkt dan chemische meststoffen.

6. Trim gazonranden. Om uw gazon en de rest van uw gazon ook in de winter schoon en netjes te houden, is het een goed idee om de gazonranden te trimmen.

Meer artikelen